12.000 Nederlanders hebben Duits Droomhuis

door Jan Colijn en Judith van Teeffelen

 

 

 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)

´Villa-vluchteling` Bert Schipper wijst collega-emigranten op de risico´s van wonen in Duitsland: ,,Als je werkloos raakt, kunnen de gevolgen desastreus zijn." (Foto: REINIER VAN WILLIGEN)

AMSTERDAM - GIlDEHAUS - Hoewel de grote gekte op de Nederlandse huizenmarkt langzamerhand aan het betijen is, moet voor de meest simpele doorzonwoning nog altijd kapitalen worden neergeteld. Voor veel Nederlanders de afgelopen jaren aanleiding de wijk te nemen over de grens. Een Duits huis scheelt soms bijna de helft. De laatste tijd hebben Nederlanders hun oog vooral laten vallen op bouwkavels. De eigen woning wordt in het vaderland voor grof geld verkocht, waarvan vlak over de grens een riant perceel wordt opgetrokken. De kosten daarvan zijn haast vooroorlogs: 70 euro per vierkante meter. Op bezoek in 'Klein Amsterdam'.

Bert Schipper zit genoeglijk onderuitgezakt in zijn fonkelnieuwe Saab en laveert zijn bolide handig door het bouwverkeer. Hij waant zich zichtbaar als God in Frankrijk. "In Nederland had ik me zo'n auto nooit kunnen veroorloven, daar ben ik heel eerlijk in. Dankzij allerlei Duitse belastingvoordeeltjes was ik minstens 10.000 euro minder kwijt", zegt de ambtenaar van de gemeente Hengelo.

Als een volleerde gids geeft Schipper een rondleiding door de Duitse nieuwbouwwijk Pieper-Werning, slechts enkele kilometers over de grens ter hoogte van Twente. Duitse bouwvakkers stampen er in razend tempo complete paleisjes uit de grond. Liefst 60 van de 80 bouwkavels hier werden opgekocht door Nederlanders. Inmiddels zijn er al 12.000 Nederlanders de grens over gevlucht. De Duitsers bekijken de Nederlandse invasie intussen van een afstandje met enige argwaan. 'Klein Amsterdam' hebben zij de nieuwe 'Neder-Duitse' woonwijk inmiddels gedoopt.

Bouwstijl

Schipper wil geen slecht woord horen over zijn nieuwe landgenoten. Aardige, behulpzame en gastvrije mensen. Maar, erkent hij volmondig, één ding steekt de Duitsers toch wel. Ze zijn minder gecharmeerd van de Nederlandse stijl van bouwen. "Het moet allemaal groots en uitbundig. Duitsers vinden dat veel te protserig en patserig."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (597x397, 35kb)

De familie Ophuis heft nu en riant vrijstaand huis. ,,Binnen een maandje was alles rond."

Het was heimwee naar het platteland die Christel Ophuis (33) over de grens dreef. Sinds amper een maand is ze import-Duitse. Geboren en getogen in Losser, een Twents dorpje op de grens van Duitsland, belandde ze samen met man en kinderen in een jaren zeventig-wijk in Almelo. "We wilden dolgraag een vrijstaand huis bouwen in Losser, maar dat is vandaag de dag vrijwel onmogelijk. De provincie Overijssel heeft het bouwen in plattelandsgemeenten sterk aan banden gelegd. Via-via hoorden we van de Duitse bouwkavels. We hebben informatie ingewonnen en binnen een maandje was alles rond."

In het riante vrijstaand huis in het rustieke grensplaatsje Gildehaus wisselt Ophuis samen met collega-emigranten Schipper, Alphons Wargers (54) en Theo Böcker (45) allerhande praktische tips uit. Ze wonen hier nog maar sinds enkele weken en om te voorkomen dat iedereen het wiel opnieuw moet uitvinden, wijzen de Duitslandgangers elkaar de weg. Schipper heeft de website www.verhuis.de opgericht, waarmee hij aspirant-emigranten op weg wil helpen.

"Uit de reacties die er op mijn site binnenkomen merk ik dat er in een aantal gevallen veel te lichtvaardig met de verhuizing wordt omgesprongen. Het is weliswaar slechts een paar kilometer over de grens, maar sommigen vergeten dat ze wel degelijk émigreren. Met alle gevolgen vandien. Zo zijn er mensen die al zijn verhuisd en zich dan plots afvragen of dat gevolgen heeft voor hun lijfrentepolis van twee ton."

"Kijk", doceert Schipper, "zolang iemand werk heeft in Nederland kan hem inderdaad niet zoveel overkomen. Maar wanneer je werkloos raakt, kunnen de gevolgen desastreus zijn."

"Ach", haakt Böcker, leraar aan een middelbare school in Oldenzaal, daar laconiek op in. "Daar maak ik me geen zorgen over. Ik word toch niet ontslagen. Bovendien, stel dat het toch mis gaat. In het uiterste geval verkoop je je boeltje hier weer en ga je terug."

Aasgieren

Het blijft oppassen, waarschuwt Schipper. Want inmiddels hebben zich ook de eerste aasgieren aangediend die willen meeprofiteren van de Nederlandse bouwwoede.

"Er zijn voorbeelden bekend van louche aannemers die via plof-bv's werken. Je doet een aanbetaling, maar het bedrijf blijkt slechts op papier te bestaan. De eerste financiële slachtoffers zijn al gevallen. En dan praat je toch al snel over een bedrag van tienduizenden euro's waarmee deze mensen het schip ingaan."

Burgemeester Günter Alsmeier wacht zijn nieuwe ingezetenen in ieder geval met open armen op bij de gemeentegrens. De gemeente houdt begin september zelfs een open dag voor de Nederlandse nieuwkomers. Wat Alsmeier betreft is de Nederlandse kip met de gouden eieren meer dan welkom. "Al moet het hier niet één grote coffeeshop worden", heeft hij zich al eens gekscherend laten ontvallen. Maar vanuit de gemeentepolitiek klinken intussen ook kritische geluiden. Bang dat het één groot Nederlands getto wordt, is er op aandringen van het gemeentebestuur onlangs besloten dat er voor het tweede gedeelte van de nieuwbouwwijk beperkingen worden opgelegd. Hier mag slechts de helft van het aantal kavels in Nederlandse handen vallen. Intussen staan er alweer 130 van ongeduld trappelende Nederlandse kandidaten op de wachtlijst.

Het merendeel van de 'grenshoppers' zit intussen te genieten in het droomhuis in hun nieuwe Heimat. Met volle teugen. "Als ik van m'n werk in Twente terugrijd naar Gildehaus ben ik blij als ik Oldenzaal voorbij ben. Wat een drukte. Het is hier heerlijk rustig. Niet voortdurend automobilisten met hun middelvinger omhoog. Er staan wel flitspalen, maar louter op de gevaarlijke punten. Niet zoals in Nederland om te collecteren. Kijk, mensen die van shoppen houden, moeten hier niet zijn. Het wemelt hier van de supermarkten, maar voor vrijwel iedere andere winkel moet je naar elders. De omgeving hier is echter onovertroffen. Ik heb het gevoel alsof ik iedere dag vakantie vier."

Jammer

Eén ding vinden ze wel jammer. Ze dachten tussen de Duitsers terecht te komen, maar wonen nu in een Nederlandse enclave. "Links, rechts. Overal waar ik kijk, wonen Nederlanders", zegt Böcker.

"Wat dat betreft heb ik het een stuk beter getroffen, ik heb Duitse buren", vult Ophuis hem aan. "En ze zijn reuze aardig. Onlangs kwamen ze een fles drank brengen en chocolaatjes voor de kinderen. Zal hier wel traditie zijn. En weet je, ze zijn zelfs van plan een cursus Nederlands te gaan volgen."

Vooral door een wetswijziging heeft het aantal Nederlanders dat z'n heil over de grens zoekt het afgelopen jaar een enorme vlucht genomen. Sinds januari 2001 is voor mensen die in Duitsland wonen, maar in Nederland werken, namelijk de hypotheekaftrek gehandhaafd. Dat leidt soms tot strubbelingen, erkent Schipper. "Vooral het financiële voordeel van de hypotheekaftrek is de Duitsers soms een doorn in het oog. Zij vinden dat wij van twee walletjes eten door in beide landen subsidies en premies op te strijken. Vooral het feit dat veel grensgangers hun kinderen naar Nederlandse scholen laten gaan en lid blijven van Nederlandse (sport)verenigingen vinden ze maar niets. Zij wijzen er - terecht - op dat Nederlanders vaak om het hardst roepen dat allochtonen verplicht een inburgeringscursus zouden moeten volgen, maar op hun beurt zelf geen enkele moeite doen te integreren.

Ophuis koesterde aanvankelijk dezelfde plannen, geeft ze toe: "Ook wij wilden onze kinderen in Nederland naar school doen, maar later hadden we zoiets van: waarom eigenlijk? Het onderwijs hier is enorm goed. Bovendien zou je je kinderen in twee werelden laten leven en krijgen ze nooit de kans hier vriendjes te maken. Je leeft dan voortdurend in twee culturen."

Geen van allen heeft tot nu toe spijt gehad van het vertrek uit het vaderland. Hoewel Alphons Wargers toch een klein voorbehoud maakt: "Als ik sterf, en ik hoop dat dat nog heel lang duurt, wil ik wel in Nederlandse bodem begraven worden..."


 


ma 19 aug 2002, 14:00

 

 

Terug / Zurück